van onze redactie

4 maart 2024

Beste Nivonners,
Het Nivon is 100 jaar geworden.

10 Jaar geleden werd nog gevreesd voor het voortbestaan van het Nivon. De afgelopen 10 jaar heeft het Nivon een opmerkelijke hernieuwde groeispurt doorgemaakt. In 2015 werd had het Nivon 20.000 leden, nu in 2024 is dit gegroeid naar 37.000 leden. Deze groei werd mede mogelijk gemaakt doordat het Nivon ervoor heeft gekozen om gezinnen met kinderen goedkoper in de huizen te laten verblijven. Tevens heeft de Corona er ook voor gezorgd dat de Nederlander Nederland weer heeft ontdekt.
Velen hebben in die periode gebruikt gemaakt van de accommodaties die het Nivon in eigendom heeft.
De groei van het Nivon heeft ook voor de afdeling Amsterdam en omstreken zijn gunstige weerslag gehad.
In 2015 had Amsterdam 2.012 leden en medio 2024 is dit gegroeid naar 3.856 leden.

De afgelopen 10 geeft dit beeld: Ledengroei Amsterdam en omstreken
Jaar Aantal
2024 224
2023 674
2022 478
2021 561
2020 350
2019 200
2018 172
2017 84
2016 66
2015 42
Totaal 2.851

De ledengroei in Amsterdam van de laatste 10 jaar bestrijkt zo’n 74% van het totale ledenbestand.
Wie zijn deze leden? Zijn deze leden alleen lid geworden vanwege de Nivonhuizen en kampeerterreinen? Het Nivon is ook plaatselijk actief. De afdeling Amsterdam heeft altijd een sterke plaatselijke afdeling gehad die veel activiteiten ontplooid. Echter, door natuurlijk verloop is een groot deel van de oude leden weg.

Sinds 1924 heeft ontplooiing centraal gestaan in het aanbod van activiteiten. Naast ontplooiing is ‘ontmoeting’ een andere pijler van ons werk. Het ontmoeten en kennisnemen van elkaars gedachten. Met elkaar in dialoog gaan over de belangrijke en actuele thema’s van vandaag de dag.

Het Nivon is een vereniging van, voor en door leden. Doet het huidige aanbod van activiteiten recht aan de oude en nieuwe waarden van het Nivon en zijn leden? Zijn de activiteiten actueel? Passen zij bij de huidige ingewikkelde tijdgeest?

Het bestuur van Nivon Amsterdam en omstreken is benieuwd waarom is men lid geworden van het Nivon?
Wat verwacht van het Nivon in het algemeen en van Nivon Amsterdam in het bijzonder? Welke behoeften heeft een Nivonlid?
Welke activiteiten zou Nivon Amsterdam kunnen ontwikkelen?
Dit wil het bestuur van Nivon Amsterdam graag van u weten. Als afdeling Amsterdam kunnen wij gebruik maken van het mailingsysteem van de landelijke Nivon. Dit biedt ons de mogelijkheid om u te bevragen en een enquête uit te sturen.
Binnenkort zullen wij een enquête versturen waar wij dit willen gaan onderzoeken.

De afdelingen van Amsterdam hebben voor het komende jaar al tal van activiteiten ontwikkeld. Er is een stevig aanbod aan activiteiten zoals lezingen, cursussen, excursies en wandelingen waaruit u kunt kiezen.

Geniet van het lezen en laat u verleiden om deel te nemen aan één of meerdere activiteiten uit dit programma.

De afdeling Amsterdam en omstreken is sinds kort ook aangesloten op de website van het Nivon. Het totale programma is ook op de website te lezen. Nieuwe activiteiten zullen op de website worden aangekondigd via: www.amsterdam.nivon.nl

Wij hebben geen grenzen, iedereen kan meedoen, ongeacht vooropleiding, leeftijd of achtergrond, lid of geen lid van het Nivon. Dat kan alleen omdat wij een vereniging zijn waarin de leden het werk doen, vrijwillig en kosteloos. Iedereen kan deelnemen aan onze activiteiten, ook de minder kapitaalkrachtigen.

Gerelateerd nieuws